Ozonowanie - co daje?

Ozonowanie – co daje?

Jak możemy się domyśleć, w okresie jesiennym i wiosennym bakterie w sposób szczególny atakują nasz układ odpornościowy. Robią wszystko co w ich mocy, aby osłabić nasz organizm. Jeśli chcemy zadbać o własne zdrowie, wówczas powinniśmy zdecydować się na środki, które mogą przynieść realny efekt. Godne uwagi jest ozonowanie, które ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Czym dokładnie jest ozon? Jakie zastosowanie może mieć ozonowanie? Na czym polega samodzielne ozonowanie mieszkania? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników. 

Co to jest ozon?

Już na lekcjach w szkole podstawowej mogliśmy się dowiedzieć, że ozon to tak właściwie tlen, jednak występuje on w formie cząsteczki z trzech atomów, a nie z dwóch. Jest to bezbarwny gaz, który charakteryzuje się dość znaczącym zapachem. Z jego podstawowych właściwości warto wyróżnić doskonałą rozpuszczalność w wodzie, która jest nawet o 50% lepsza niż w przypadku tlenu. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wodnego roztworu ozonu, jednocześnie transport przez błony komórkowe jest znacznie ułatwiony. Czym jeszcze wyróżnia się ozon? Otóż ma dość niską trwałość. Okazuje się, że ulega on całkowitemu rozpadowi już po około 2 godzinach. Dlatego też jeśli chcemy korzystać z właściwości, nie obędzie się bez generatora ozonu- umożliwia to wytwarzanie ozonu na bieżące potrzeby. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że szybki rozpad jest dla nas korzystny, ze względu na to, że jest to gaz szkodliwy. Jeśli stężenie jest zbyt wysokie, wówczas możliwe jest wywołanie szkodliwych efektów, a tego przecież wolelibyśmy uniknąć. Ozon przez wielu znany jest jako gaz, który może utworzyć specjalistyczną warstwę, która ma za zadanie zabezpieczyć nas przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Co ciekawe, jest to tylko jedna z właściwości ozonu, bowiem jego wykorzystanie może być znacznie wszechstronniejsze, o czym piszemy w dalszej części artykułu.

Czytaj również:

Jakie zastosowanie może mieć ozonowanie?

Ozon charakteryzuje się silnymi właściwościami utleniającymi, bowiem wykazuje on bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze działanie. To właśnie dzięki temu możliwe jest ozonowanie biur. Jest to również niezastąpiony sposób dla osób, które cierpią na przewlekłe choroby, takie jak chociażby alergie. Nad ozonowaniem mieszkania mogą zastanowić się persony, które mają obniżoną odporność. Podsumowując, skorzystają z tego wszystkie osoby, które w sposób szczególny przykuwają uwagę do czystego pod względem mikrobiologicznym powietrza. Możliwa jest także walka z insektami i innymi szkodnikami, pozbycie się nieprzyjemnych dla nosa zapachów, czyszczenie lodówki i szafek, które to przechowują żywność. Ułatwi nam to pozbywanie pleśni bądź grzybów. Ozonowanie to także możliwość dezynfekcji klimatyzacji. Ozon ma także zastosowanie w postaci dokładnego mycia warzyw, owoców bądź innych produktów spożywczych. Nie trzeba być specjalistą z zakresu biologii, aby móc stwierdzić, że dzisiejsza żywność charakteryzuje się dużymi zanieczyszczeniami. Na plantacjach stosuje się pestycydy, środki ochrony roślin, a także chemikalia, dzięki którym możliwe jest wydłużenie trwałości produktów. W konsekwencji dostęp do organicznej żywności staje się coraz trudniejszy i bardziej wymagający. Ozonowanie żywności to świetny sposób, aby usunąć i rozpuścić pestycydy, hormony czy też inne szkodliwe dla człowieka środki chemiczne, które znajdują się na powierzchni żywności. Warto wspomnieć o leczniczych właściwościach ozonu. Przyśpiesza on bowiem gojenie ran, a także jest wykorzystywany w zakresie medycyny konwencjonalnej. Na podstawie badań wywnioskowano, że ozonowanie pobudza ziarninowanie, a także odbudowę naskórka. Jednocześnie jest to możliwość poprawy ukrwienia tkanek. Właściwości dezynfekujące powodują szybsze leczenie zakażeń skóry.

Samodzielne ozonowanie mieszkania – na czym polega?

Możemy zdecydować się na samodzielne ozonowanie pomieszczeń. W atmosferze ozon pełni funkcję filtra, tzn. chroni przed niebezpiecznym wpływem promieni słonecznych. Ma wysokie właściwości antyseptyczne, dlatego też wykorzystywany jest do dezynfekcji różnych lokalizacji. Pomimo wszystko jest to substancja toksyczna w większych stężeniach, a bezpieczna zawartość w powietrzu oscyluje w granicach 0,12 mg na metr sześcienny. Dlatego zanim zdecydujemy się na samodzielne wykonywanie tej czynności, warto się nad tym poważnie zastanowić. Na pewno musimy wybrać odpowiedni ozonator – jego rozmiar powinien być odpowiednio dobrany do wielkości pomieszczeń. Ozon to związek cięższy od powietrza, dlatego ozonator nie powinien znajdować się na ziemi. W konsekwencji warto ustawić go na podwyższeniu, a nawet zastanowić się nad użyciem wentylatorów, które to jeszcze dokładniej są w stanie rozprowadzić gaz. W trakcie trwania procesu ozonowania, powinien on być podczas stałej kontroli. Stężenie nie powinno być mniejsze niż 4,3 mg/m3, w przeciwnym wypadku czas dezynfekcji znacznie się wydłuży.